38 Comments

 1. Hagar Donners
  18 november 2019 @ 16:44

  Dag Pauline,

  Dankjewel voor je bericht, ik begrijp dat je behoefte hebt om je ervaring een naam te geven.
  Zonder uitgebreide live diagnostiek is het vorr mij onmogelijk om echt conclusieve uitspraken te doen over jouw ervaringen.
  Wat jij beschrijft klinkt voor mij echter minder als een hallucinatie, maar meer als een intrusieve nare gedachtes.
  Net als bij de hallucinaties, hebben je hersenen wanneer ze in slaap vallen minder kracht (frontale hersenen zijn niet/minder actief) om irrationele gedachten (intrusies) te neutraliseren. Het kan helpen om vlak voor het slapen gaan alle mooie momenten van de dag te benoemen (met je partner) waardoor je hersenen een psoitiever uitgangspunt hebben waardoor je de zwartgalligheid makkelijker aankan..

  groetjes Hagar
  psycholoog – http://neurowiki.nl/booking/

 2. pauline
  18 november 2019 @ 13:49

  Ik heb al een paar jaar last van een soort depressie tijdens de periode tussen waken en slapen. Door veel googlen kwam ik bij deze site en hypnagoge hallucineren….kan dit kloppen dat ipv waanbeelden , je het leven zwartgallig ervaart? Het duurt ongeveer kwartiertje en ik ervaar het als echt heel naar. Ik heb het tijdens ontwaken en na een half uurtje inslapen schiet ik ook depressief wakker.

  Het zou fijn zijn als ik het een naam kan geven
  Vriendelijke groet,
  Pauline

 3. Hagar Donners
  8 oktober 2017 @ 04:10

  Dag Katrina,
  Dat lijkt me inderdaad verschrikkelijk eng. En dat je dan nog een nacht slaap mist, helpt natuurlijk ook niet mee.
  Misschien zijn slaap en alcohol niet de oorzaak van je klachten, maar ze helpen zeker wel mee om ervoor te zorgen dat je hersenen de werkelijkheid minder goed kunnen interpreteren. Waarschijnlijk verdwijnen je klachten na een weekje goed slapen. Helpt dit niet of lukt het je niet meer om goed te slapen, lijkt het me toch nuttig als je een afspraak maakt voor een persoonlijk gesprek online of op kantoor, dan kunnen we samen uitzoeken wat er aan de hand is.

  groetjes Hagar
  psycholoog – http://neurowiki.nl/booking/

 4. katrinarosenberg
  7 oktober 2017 @ 13:08

  Hoi. Ik heb er nu 2 keer last van gehad (iemand die naast mijn bed staat en heel hard in mijn oor ‘fluistert’ en mijn schouder aantikt). De eerste keer dacht ik dat het echt was, maar vannacht zei ik tegen mezelf word wakker en schreeuwde het uit toen ik wakker was. Toen ik wakker werd, wist ik dat het een droom was omdat hij op mijn rechterschouder tikte en daar lag ik op.. heb daarna met lampje aan proberen te slapen maar kon niet meer slapen omdat ik zo bang was!

  Ik zit net bij een studentenvereniging dus ik ga veel uit. De eerste keer dat ik dit had was 2 weken geleden nadat ik 4 nachten veel had gedronken en weinig slaap. toen kon ik op vrijdag eindelijk uitrusten, en kreeg ik dit. Deze week heb ik 4 nachten ook weinig geslapen en 3 nachten veel gedronken en gister kreeg ik het dus weer…
  Komt het misschien daardoor? Door wenig slaap en alcohol? Nog nooit last van gehad hiervoor namelijk

 5. Hagar Donners
  27 september 2017 @ 03:41

  Dank je Fadia, voor je betrokken reactie.
  Er is niemand die zegt dat jij niet echt ziet wat je ziet. Er is ook niemand die zegt dat deze hypnagoge hallucinaties deel zijn van een psychose. Ook laat ik jou volledig in jouw waarde wat jouw geloof betreft. Uit onderzoek blijkt dat mensen die sterk in iets geloven zich gelukkiger voelen, dus ik zal de laatste zijn om daar tegen in te gaan.
  Deze website gaat echter niet over geloven, maar over hersenonderzoek en psychologie. Hersenonderzoek heeft niets te maken met geloven, maar met theorieën op basis van de meeste wetenschappelijke evidentie.

  Op basis van die over de hele wereld gerepliceerde evidentie nemen we ondertussen aan dat je zintuiglijke beleving van je omgeving een interpretatie is door je hersenen van de zintuiglijke prikkels die binnenkomen. Een zintuiglijke beleving wordt ervaren wanneer een van de eerder opgeslagen templates (TopDown) genoeg informatie heeft ontvangen uit de zintuigprikkelingen (Bottomup) om geactiveerd te worden. Deze activatie vindt vaak plaats lang voordat alle ontvangen informatie is gecodeerd. Welke emotie je voelt heeft weer invloed op welke template op de voorgrond ligt, hoe intens de emotie bepaalt hoe groot die pre-activatie is.

  In het geval van een hypnagoge hallucinatie, niet te verwarren met of een djinn of een psychose, ervaren je hersenen de situatie dat je lichaam zich niet kan bewegen terwijl het voor de rest helemaal bewust is als zo extreem beangstigend, dat de hersenen meteen alle templates naar voorschuiven en preactiveren die in het vakje supereng thuishoren. Hetgene wat je daarna beleeft voelt als super-realistisch want je bent gewoon wakker, en je hersenen zijn gewoon aan t interpreteren wat ze binnenkrijgen zoals ze altijd doen.

  Natuurlijk zegt dit verhaal niet dat dit precieze hersenmechanisme altijd achterliggend is wanneer je dit soort belevingen hebt. Er zijn wellicht andere momenten waarop je dit beleefd en het niet te verklaren is door dit mechanisme, maar in deze situatie (slaap-waakperiode) is de beleving volledig wetenschappelijk verklaarbaar en is het niet nodig om er andere minder plausibele verklaringen achter te zoeken.

  P.s Bovenstaand artikel waar je p reageert is vele jaren geleden geschreven door een gastauteur die niet meer kan reageren, maar ik waardeer je reactie zeker en geef daarom zelf als beheerder van de website toch de aandacht en het uitgebreide antwoord dat je verdient. Ik hoop dat je dit waardeert.

  Hagar
  Psycholoog
  Beheerder Neurowiki.nl

 6. zomaar
  18 september 2017 @ 14:27

  Dit heeft helemaal niks te maken met psychoses etc. Je ziet dingen die er WEL echt zijn. Je bent in feite gewoon wakker en dan zie je die dingen. Het zijn demonen die een vorm aannemen om je bang te maken. In ons geloof geloven wij dat demonen/geesten met ons leven alleen wij zien ee niet en hun ons wel. En soms nemen ze vormen aan zodat we ze wel kunnen zien. In de islam hebben we bepaalde verzen die we opzeggen voordat we gaan slapen zodat zij niet bij ons in de buurt kunnen komen. Jullie zullen dit vast wel niet geloven, daarom zeg ik doe zelf onderzoek ipv dit artikel hierboven te geloven. Hier klopt helemaal niks van, waaruit is dit bewezen? Voor degenen die er wat meer over wil lezen google het woord ‘djinn’ eens.En nee dit is geen mytisch figuur hij bestaat echt.

 7. Anoniem
  11 september 2017 @ 17:17

  In de afgelopen 1,5 maand heb ik geregeld last gehad van onderstaand:

  De eerste keer werd ik midden in de nacht wakker van de voordeurbel (die niet ging natuurlijk [ik droomde], ik heb ook een heel ander geluid qua bel). Ik schrok wakker en wilde gaan kijken maar was doodsbang. Ik heb zeker een minuut of twee bedacht dat ik ging kijken en ben eerst gaan luisteren naar wat ik allemaal hoorde. Nadat ik de moed had verzameld om te gaan kijken ben ik opgestaan en ben ik naar beneden gelopen en heb ik de voordeur geopend om de straat in te kunnen kijken. Omdat ik niemand zag ging ik weer naar bed (nadat ik eerst mijn hele huis door was gelopen om te kijken of er niemand was). Eenmaal in bed durfde ik niet meer te slapen en maakte ik mezelf gek met alle geluiden die ik hoorde.

  De tweede keer hoorde ik weer de bel maar nu wist ik direct dat het een droom was alleen kreeg ik mijn ogen niet open en was ik verlamd (eerste keer kreeg ik mijn ogen gewoon open en kon ik bewegen).

  Daarna geen bel meer gehoord in m’n droom maar heb ik nu regelmatig dat ik mijn ogen niet meer open krijg terwijl ik weet dat ik wakker ben of als ik droom dat ik weet dat ik iets droom en toch verlamd ben. Het vreemde is nu wel dat ik vanaf de derde keer ook geluiden hoor als voetstappen op de trap of dat er iemand via de voordeur binnenkomt (ik hoor dan de voordeur opengaan).

  Overdag heb ik wel geregeld dat ik, bijvoorbeeld als ik tv kijk, iemand in m’n ooghoeken voorbij zie lopen maar dan loopt er niemand. Ik heb nooit het idee gehad dat dit met elkaar te maken kan hebben, maar als ik alles zo lees is er misschien toch een verband?!

  Kunnen dit ook hypnagoge hallucinaties zijn aangezien de eerste keer niet bij het inslapen of ontwaken was?

 8. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:50

  Zo, dat lijkt me echt heel vervelend om snachts spinnen te zien die er niet zijn terwijl dat hetgene is waar je van in paniek raakt.
  Toch lijkt bij jou de spinnenfobie het onderliggende probleem, als je die wil aanpakken ben je hel erg welkom.

  groetjes Hagar
  psycholoog – http://neurowiki.nl/booking/

 9. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:46

  Wanneer je hersenen niet genoeg informatie binnenkrijgen om correcte conclusies te trekken over de aanwezige voorwerpen, zoals wanneer het donker is, gaan ze zelf de gaten invullen en ga je daardoor soms echt dingen zien die er niet zijn. Conclusies maken op basis van te weinig informatie. Er zijn verschillende mogelijkheden die je alvast kan proberen
  – Jezelf heel moe maken voor het slapen gaan (lichamelijk en geestelijk, geen tv of computer)
  – Lampje aan in je kamer
  – het donkerder maken in je kamer

  Voor een oplossing voor jouw specifieke situatie heb ik meer informatie nodig

  groetjes Hagar
  Psycholoog – Afspraak http://neurowiki.nl/booking/

 10. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:38

  Beste Chris

  Wat fijn om te horen dat je een oplossing hebt gevonden die zo goed werkt 🙂

 11. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:36

  Beste Charisse,

  Je verhaal geeft me niet genoeg informatie om conclusies te kunnen trekken over de herkomst van deze spinnen of welke behandeling het meest geschikt is. Het is daarvoor nodig elkaar face to face te spreken.

  groetjes Hagar
  Psycholoog- Afspraak op http://neurowiki.nl/booking/

 12. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:31

  Beste Evelien,

  Dat is inderdaad een van de naarste dromen die je kan hebben. Wat kan helpen om na zo een droom te kalmeren is om zoveel mogelijk licht te maken, liefst een vrolijk muziekje op te zetten en iets actiefs te gaan doen.

  groetjes Hagar
  Psycholoog – Afspraak op http://neurowiki.nl/booking/

 13. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:28

  Dit soort nare nachtelijke gedachtes komt inderdaad veel voor. Wat misschien kan helpen is een brief schrijven naar je nachtelijk stressende zelf.
  Wil je meer hulp in jouw specifieke situatie, maak dan een afspraak.
  Hagar
  Psycholoog- afspraak op http://neurowiki.nl/booking/

 14. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:20

  Beste Lisanne,
  Ik kan me inderdaad voorstellen dat je daar tijdens zo’n droom echt heel bang van wordt. Het is echter niet nodig bang te zijn dat er iets ergs met je aan de hand is. Gelukkig is er ook zeker iets aan te doen. In gesprek kunnen we samen uitzoeken wat in jouw specifieke situatie de beste behandeling is. Zo kunnen we de emotionele lading van de inhoud van je dromen veranderen door de context bij te stellen. Het is mogelijk het einde te veranderen door hardop te praten voor het slapen gaan over andere mogelijke meer prettige eindes. Ook kunnen we zoeken of er evt manieren zijn waardoor je iets sneller dieper inslaap valt

  Hagar
  Psycholoog – Voor een afspraak http://neurowiki.nl/booking/

 15. lissanne
  17 augustus 2017 @ 20:32

  Hallo, eindelijk iets gevonden wat een beetje op mijn dromen van de afgelopen maanden lijkt.
  De laatste week is het weer erger aan het worden dan is het vooral de eerst anderhalf uur dat ik last heb van mijn zwarte gedaantes en dat er iets in mijn bed kruipt of stapt, ik vlieg dan uit bed om mijn lamp aan te doen. Het is dus echt als ik nog aan het slapen ben en zodra ik wakker ben is het ook weg.
  Op vakantie heb ik hier ook veel last van gehad..
  Zou hier heel graag vanaf willen heeft iemand ideeën of tips wat ik kan doen, krijg het gevoel dat ik er steeds banger van word.

 16. Jm
  14 augustus 2017 @ 11:33

  Is het ook normaal om s nachts tijdelijke wangedachtes te hebben? Heel vaak als ik de avond ervoor in de spoel gewerkt hebt word ik wakker en denk ik dat ik nog van alles moet doen. Dan stress ik hem helemaal totdat mijn hoofd rustig word en ik mij besef dat dat helemaal niet klopt want ik ben gewoon in mijn slaapkamer.

 17. Evelien
  10 augustus 2017 @ 17:58

  Hallo,

  Om half 5 vanacht heb ik zitten dromen, ik kan me niet veel meer Herinneringen maar op het laatst kwam er een psychopaat ofzo binnen lopen met zwart haar voor zijn ogen en een Lang wit shirt het maakte een erg eng geluid, ik werd half wakker en zag precies dezelfde man naar het raam lopen + geluid in mijn lamp uit het Raam kijken ik werd schreeuwend wakker en sprong van het bed af uit angst. Heb daardoor de hele Nacht niet meer verder geslapen omdat ik me inbeelde dat hij achter me naar me zat te staren, het geluid kwam volgens mij van een motor buiten.

 18. IK
  9 augustus 2017 @ 08:01

  Hallo sinds vndg heb ik iets raard meegemaakt dus ik werd uit het niks wakker en ik zag ren grote spin op mijn muur kruipen ik ging kijken waar hij was maar hij was er gwn niet het was allemaal verbeelding daarna had ik mijn kussen meegenomen naar mijn andere kamer want had toch wel onzekerheden ik bleef even wakker en zat gewoon op mijn gsm dan weeral uit het niks zat er een dikkr wrl kleinere spin op mijn pols ik paniekeerde en sloeg de spin weg maar ja er was geen spin het was weeral verbeelding ik heb nietmeer kunnen slapen en ben gewoon opgestaan de eerste keer van de spin was om ongeveer 05:00 gebeurt het was echt raar ik heb eerst voor de spinnen die ik zag gedroomd over geesten zelf doe ik ook ouija enz maar ik droomde en ze zeide iets ik weet niet precies wat maar …gram …gram en ik zei pentagram? Ik was er met mijn zus en men ouders het laatste dat ik me kzn herinneren is ze waren op het laatstr van de droom ruzie aan het maken. Wat is dit?

 19. Chris
  1 augustus 2017 @ 23:22

  Ik heb hetzelfde probleem maar ondertussen opgelost. Ik heb slaapapneu en slaap nu met een cpap. Als ik er een dagje niet met slaap heb ik het terug.

 20. Milou
  31 juli 2017 @ 12:49

  Hallo,
  Ik heb weleens last dat ik niet m’n bed meer uit wil, wanneer het donker is. Naast mijn kamer staar er een grote lange kast met een paar witte dozen erop, en zodra het donker is, lijkt het altijd op een zwarte schim met een lijkbleek gezicht, waardoor ik heel erg expres op vreemde geluiden ga letten, die uiteindelijk overdag heel normaal zijn. Maar ik schrik me altijd dan helemaal kapot, al kan ik dan nog wel bewegen. En dat heb ik niet alleen met de kast, ik durf zoiezo dan niet meer om me heen te kijken. Ik begin af en toe ook weleens te zweten, en dan niet omdat het warm is…
  Ik heb ook nog weleens dat ik (ik ben niet bijgelovig) maar dat ik soms toch dingen ga aannemen, bijvoorbeeld om 12 uur ’s nachts ga ik expres op vreemde geluiden letten.

  Al met al slaap ik daarom heel erg laat, kan iemand een paar tips geven?

 21. Nienke
  31 juli 2017 @ 01:39

  Hallo, wat fijn om dit allemaal te lezen. Er zijn dus meer mensen die hier last van hebben. Ik heb al jarenlang last dat als ik in slaap val ik spinnen zie/voel. Ik heb een fobie voor spinnen dus ben dan altijd compleet in paniek. Het is heel vervelend want nu durf ik soms niet meer te slapen. Te bang dat ik weer spinnen zie die er niet zijn.

 22. Hagar Donners
  22 juli 2017 @ 16:04

  Beste Denise, bedankt voor je reactie, excuus voor mijn late reactie. Je reageert op een artikel van een gastauteur en helaas krijg ik daar geen bericht van.

  Neurowetenschappers zien het versterken/ verfijnen van je opgeslagen herinneringen door replay als de grootste functie van dromen.

  Psychologische wetenschappers zien de mogelijkheid om alternatieve gevolgen van een situatie uit te testen als de evolutionaire functie. Hallucinaties en illusies zijn invullingen van je hersenen op basis van te weinig informatie. Als het donker is krijg je weinig visuele informatie vanuit je omgeving, je hersenen gaan je dan laten zien wat zij concluderen dat er is op basis van die weinige informatie. Als je moe bent, zijn je frontale hersenen minder in staat om je directe associatieve invullingen te blokkeren op basis van logica en natuurkundige werkelijkheid zoals ze zouden doen als je klaar wakker bent.

  De meeste psychologen geven geen betekenis aan de inhoud van dromen. Wel kunnen ze je helpen traumatische of andere zich herhalende beangstigende dromen te veranderen zodat je er minder last van hebt. De Psycho-analyse stroming geeft wel betekenis aan de inhoud van dromen, hallucinaties en illusies. Ze leiden deze betekenis echter niet af uit de inhoud van het verhaal, maar ze halen de betekenis uit de woorden die je gebruikt om over deze dromen te vertellen, de interpretatie die je er zelf aangeeft.

  Op basis van je korte stukje tekst durf ik daar geen uitspraak over doen. Ik krijg het gevoel dat je zelf denkt dat je je heel erg verantwoordelijk voor iets voelt waar je eigenlijk genoeg controle over hebt met je huidige kennis/inzicht/middelen?

  Heb je behoefte om hier een keer over te praten, maak gerust een afspraak (online of op de bank)

  Groetjes
  Hagar Donners (afspraak maken: http://neurowiki.nl/booking/)

 23. Denise
  22 juli 2017 @ 07:26

  Beste Hagar,
  Dit artikel is voor mij erg herkenbaar, want ik heb al jaren last van Hypnagoge hallucinaties. Eerst zag ik alleen spinnen, maar tegenwoordig zie ik vaak een schim in de kamer staan of bewegen. Vaak komt de schim dichterbij en kan ik mij niet bewegen en kan ik geen geluid maken.
  Ik droom ook er vaak dat er ‘iets’ onverklaarbaars in de kamer is en als ik hier niks tegen doe, er iets vreselijks gaat gebeuren. Bijvoorbeeld dat het huis verdwijnt of dat ik niet meer uit bed kan gaan. Heeft u enig idee wat dit te betekenen heeft?

 24. Hagar Donners
  11 juli 2017 @ 10:43

  Beste Mila,

  Allereerst dank je voor het delen van je ervaring. Op basis van je bericht heb ik te weinig inzicht en informatie om iets te zeggen over de oorzaak of de beste manier om dit te verhelpen in jouw specifieke situatie.

  Toch wil ik je meegeven dat ik het combineren van GHB met Rilatine (of Ritaline) nooit een goed idee vindt. De twee middelen hebben een tegengestelde werking (verdoving vs activering) en je kan de interactie-effecten zeker in combinatie met AdhD niet voorspellen (te weinig onderzoek). Als je gewoonlijk Rilatine slikt om je energielevel te reguleren, zal de interactie met GHB zeker effect kunnen hebben op je slaap-waak ritme!

  groetjes
  Hagar Donners, psycholoog (afspraak maken, http://neurowiki.nl/booking/

 25. Hagar Donners
  11 juli 2017 @ 10:09

  Beste Tessa,

  Dank je voor het delen van je vriend’s ervaring, lijkt mij erg bijzonder. Ik denk niet dat je je hier zorgen over moet maken, zeker als hij er niet angstig van wordt.

  groetjes

  Hagar Donners, psycholoog (afspraak maken, http://neurowiki.nl/booking/)

 26. Hagar Donners
  11 juli 2017 @ 10:05

  Beste Butterfly,

  Dank je voor het delen van je ervaring.

  groetjes

  Hagar Donners, psycholoog (afspraak maken, http://neurowiki.nl/booking/)

 27. Hagar Donners
  11 juli 2017 @ 10:02

  Beste Anon,

  Op basis van je verhaal denk ik dat je je geen zorgen hoeft te maken. Je ervaring is niet ongebruikelijk, en er zijn verschillende verklaringen mogelijk. Kan je het toch niet loslaten, maak dan een afspraak dan kunnen we hierover in gesprek gaan.

  groetjes
  Hagar Donners, psycholoog (afspraak op http://neurowiki.nl/booking/)

 28. Hagar Donners
  11 juli 2017 @ 09:40

  Beste Dootje,

  Ik moet eerlijk zeggen: het is voor mij lastig op basis van een berichtje een specifiek persoonlijk advies te geven, ik heb hiervoor veel te weinig inzicht in je verdere situatie.

  Wel kan ik je enigzins hoop geven: Dromen zijn over het algemeen veel stuurbaarder dan de meeste mensen denken, stuurbaarder dan het echte leven. In een droom kan je in princiepe alles wat je kan bedenken laten gebeuren ongeacht de regels van de natuurkunde of logica.

  Meestal ervaar je tijdens een droom helemaal geen controle, het voelt alsof je helemaal bent overgeleverd aan de wil van de droom. Dit komt omdat het deel van je hersenen dat normaal beslissingen maakt op basis van kansberekeningen van mogelijkheden (je frontale hersenen) op dat moment in diepe slaap is. Je kan daardoor meestal tijdens een droom geen bewuste beslissingen maken.

  Je droombeleving verloopt hierdoor vooral associatief. Je brein activeert ooit eerder aangemaakte associatieve paden zonder controlle vanuit de headquaters. Toch kan je invloed hebben op het verhaal door van te voren uitvoerig te fantaseren over hoe je zou willen dat het verhaal afloopt. Hoe uitvoeriger je bezig bent met alternatieve meer wenselijke mogelijke vervolgingen van je droom, hoe minder gebonden je droom is aan het nemen van het eerder genomen pad. Dus hoe meer kans dat je tijdens je volgende droom associatief een ander pad kiest.

  Als je een gerichter individueel advies wil, maak dan een afspraak 🙂

  groetjes
  Hagar Donners, psycholoog (afspraak maken, http://neurowiki.nl/booking/)

 29. dootje
  3 juli 2017 @ 17:22

  hallo, afgelopen nachten heb ik een aantal rare dingen mee gemaakt. tijdens het inslapen kreeg ik last van nachtmerries… ik schrok wakker en probeerde opnieuw in te slapen, ineens zag ik naast mijn bed mijn neefje zitten… )tenminste ik herkende zijn vorm en stem’ verder was het zwart en zag ik alleen mijn raam… een schim dus. opeens keek ik naar de deur want die ging open en zag ik een monster in een rolstoel rustig en recht op me af komen rollen… in de deuropening stond nog een zwarte schim te kijken. ik vertelde ondertussen aan mijn neefje hoe eng mijn nachtmerries zijn. ik zag het monster in de rolstoel dichterbij komen odertussen en raakte hierdoor best in paniek. ik probeerde het monster te slaan toen die bij me kwam en mijn lichaam was verdoofd!!! toen schrok ik wakker en moest ik echt mijn best doen om mijn lichaam in beweging te krijgen. dit is afgelopen nacht zon 3 a 4 x gebeurd voordat ik normaal kon in slapen…. wat kan ik hier aan doen??

 30. Anon98
  3 juli 2017 @ 00:50

  Ik had gister iets best wel vreemds. Uit het niets vroeg ik mij af of ik wel wakker was (dat was ik) mijn hand voelde verdoofd alsof het aan het slapen was, maar ik had geen slaapverlamming want ik kon alles bewegen. Ik kon mij totaal niet herinderen wat er gebeurd was voordat ik mij afvroeg of ik wel wakker was. Ik was helemaal verward over wat er aan de hand was, terwijl ik nog helamaal niet inslaap was gevallen. Was dat ook een hypnagoge hallicunatie?

  Dit skaat toch nergens op? Afvragen of je wakker bent en niets meer kunnen herinderen??

 31. L
  20 juni 2017 @ 00:52

  Ik word snachts vaak geschrokken wakker zie vaak dingen die er niet zijn en vooral spinnen. Hele grote

 32. Tessa
  16 juni 2017 @ 07:18

  Hallo,
  Kan het zijn dat mijn vriend dit ook heeft maar dan in een andere vorm?
  Mijn vriend ziet mij altijd in zijn kamer staan en dat ik dan gevaarlijke kapriolen aan het uithalen ben. Bijvoorbeeld op de rand van het bed gaan staan en op de houte spijlen van het plafond klimmen. Hij ervaart deze beelden niet als angstig en is er meestal met een minuut wel weer van af.

 33. Mila
  22 mei 2017 @ 19:20

  Ik ben blij dit artikel te lezen. Ik heb hier de laatste tijd ook last van alleen zijn het een beetje andere hallucinaties als hier wordt beschreven. Ik wordt wakker in de nacht en zie iemand naast mijn bed zitten en denk dat het een vriend is en begin te stressen dat mijn mama gat weten dat hij er is en dan praat ik tegen hem maar hij antwoord niet. Of als ik naakt slaap heb ik het ook vaak dat ik paniekerig wakker wordt en dan zitten er vrienden in mijn kamer en ben ik paniekerig mijn t-shirt aan het zoeken etc. Ik vind het niet super erg dat ik het heb maar wel interessant. Vannacht had ik het ook, ik droomde dat er heel veel mensen bij mij waren en ik was helemaal aan het stressen omdat ik geen lawaai mag maken als er vrienden zijn en het lijkt allemaal zo echt, ik praat echt tegen die mensen en ik weet gewoon niet meer of ik droom of iets echt is. Dit he ik vaak de laatste tijd. Ik zou heel graag willen weten hoe dit komt. Ik heb een nieuwe kamer sinds een maand en sindsdien komt het meer en meer voor. Ik neem ook Rilatine dus misschien komt het daardoor? Ik lees ook in het artikel dat GHB zou helpen maar ik ga laatste tijd vaka slapen als ik onder invloed ben van GHB en nog steeds heb ik het.

 34. Belle
  21 mei 2017 @ 23:45

  Hey Marrit,

  Ik heb hier ook last van! Ik weet niet wat ik ermee moet! Ik wil graag met je in contact komen! Ik durf niet eens meer te slapen zonder licht aan 🙁

  Liefs!

 35. Lif
  21 mei 2017 @ 21:20

  hi
  Marrit ik heb dit probleem ook vaak, maar het breid zich vaak uit tot gewoon donker in het algemeen. Of soms zie ik mensen op straat staan in mijn ooghoeken die er niet zijn en als ik een kater heb kan het soms zijn dat mijn wereld begint te trillen en rare vormen aan te nemen, maar het is ook begonnen met de mensen in mijn kamer in schimmen enzo.
  Bij mij zijn het ofwel schimmen of mensen die voorbij lopen terwijl ik in bed lig. Soms super realistisch met verschillende details, ruitjes hemden enzo en soms heel vage verschijningen die op me gaan zitten en vervormde hoofden hebben.
  Benen trekken en andere dingen heb ik wel echt in sleep paralyses terwijl ik false awakening heb n een lucide droom vaak.
  Anyway. Ik vind ook echt niets op het internet over in bed liggen wakker zijn en dingen zien.
  Maar je bent niet alleen!
  Heb je dat ook dat als je je lichten terug aan doet alles direct verdwijnt? Ik heb het enkel in de donker.
  groetjes Lif

 36. marrit
  3 mei 2017 @ 08:32

  Hallo,

  Ik heb al een tijdje (ongeveer een jaar denk ik) dat is ’s avonds hallucinaties heb. Hierbij zie ik (zoals in het artikel wordt omschreven) onder andere grote spinnen op het plafond, op de muren en over de grond kruipen. Het enige verschil is dat ik wel degelijk wakker ben. Het gebeurd meestal vlak voordat ik ga slapen. Kunt u mij hiermee helpen?

  mvg,
  marrit

 37. Hagar Donners
  25 maart 2017 @ 00:48

  Wendy, excuus voor de late reactie. Ik kreeg geen bericht over deze reactie omdat het hier om een artikel van een gastauteur gaat. Ik zal je een persoonlijk antwoord sturen

  groetjes Hagar

 38. De Meijts Wendy
  31 januari 2017 @ 16:57

  Beste,

  Ik werd gewekt door mijn partner die vroeger dan mij diende te vertrekken.
  Bij zijn vertrek stelde ik mij nog de vraag brruuu hij heeft alle lichten gedoofd.
  Maar al bij al heb ik mezelf de moed ingefluisterd toch mijn slaap te hervatten.

  Ik droomde van vluchten waarbij ik door iemand anders geholpen wier, ik diende van voertuig te wisselen in de wagen zat ik toen alleen, waarbij ietsjes later ontwaakte toch had ik het gevoel dat iemand me tegenhield aan de schouder.
  Ik trok met man en kracht terug , ik maakte mezelf zelfs de bedenking van komaan wendy extra tegentrekken.
  O het moment dat ik mijn ogen opende en voelde dat die tegenkracht van die andere weg was viel mijn donslaken naar beneden terug op het bed.
  Ik tracht te googelen om een verklaring te vinden maar ik vind niet echt iets gelijkaardigs.

  Wil jij mij helpen?

  Mvg,
  Wendy

Geef een antwoord