Paroxetine (Seroxat) afbouwen – een simpele uitleg

Paroxetine is medicatie die ervoor zorgt dat je je tijdens een depressie na een tijdje beter in je vel gaat voelen. We noemen Paroxetine daarom een Anti-Depressiva.

 

“Daarom kan je serieuze problemen verwachten als je cold turkey zou stoppen”

 

Paroxetine – voor de korte lange termijn

Paroxetine is de naam van het werkzame middel dat hoewel het onder meerdere verschillende merknamen  wordt verkocht onderling niet verschilt qua werkzaamheid, maar wel qua zoutvorm. Zo heeft bijvoorbeeld de orginele merknaam “Seroxat” de zoutvorm hydrochloridehemihydraat. Het effect van Paroxetine voel je pas na ongeveer 2 weken en slik je deze voor de iets langere termijn, een paar maanden. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de eerder door mij besproken Oxazepam. Oxazepam geeft een direct (angstverlagend) effect en is puur bedoeld voor eenmalig gebruik bij een tijdelijke stressor zoals een examen.  Toch is ook Paroxetine niet bedoeld om jarenlang blijft slikken, maar dat je na enige tijd wanneer je je beter voelt, onder begeleiding het slikken weer heel langzaam gaat afbouwen.  Helaas werd dit door huisartsen tot kort geleden niet goed gemonitord en zijn er in Nederland mensen die jarenlang dit middel met succes slikken zonder ooit tot afbouwen te zijn aangespoord.

 

 

Paroxetine – heel langzaam afbouwen

Het nemen van deze medicatie zorgt er op lange termijn voor dat je lichaam zich structureel gaat aanpassen aan het krijgen van de medicatie (feedbackmechanisme). Hierdoor kan je serieuze problemen verwachten wanneer je in 1x (cold turkey) zou stoppen. Officieel wordt er geadviseerd nooit sneller af te bouwen dan 10mg per 3/6 weken. Beter is om onder langzamer en onder begeleiding in stapjes van 10 % af te bouwen en dan vervolgens het lichaam 3 weken te geven om zich terug aan te passen. Doe dit nooit alleen maar altijd onder begeleiding van een arts en/of psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om weer een gezonde emotieregulatiebalans aan te leren zonder de medicatie. Een arts geeft je begeleiding voor een gezonde lichamelijke ontwenning. Speciaal om het geleidelijk afbouwen gemakkelijker te maken heeft de apotheek paroxetine pilletjes in veel verschillende doseringen in allemaal verschillende kleuren.

 

Paroxetine is een SSRI – een simpele uitleg

Paroxetine is een antidepressiva uit de SSRI-groep. De afkorting SSRI staat voor “Selectieve Serotonine Reuptake Inhibitor”, een hele mond vol. Hierin zie je het woord Serotonine. Serotonine (5HT) is een soort neurotransmitter, een stofje dat wordt doorgegeven van de ene neuron (hersencel) naar de andere. Het doorgeven van de neurotransmitter Serotonine gaat samen met je “blij voelen”. Daarna komt “Reuptake Inhibitor”. Inhibition/ Inhibitor is het woord dat in de neurowetenschap gebruikt wordt, als we praten over iets dat een remmende werking geeft op iets anders, iets dus dat een andere actie afremt, probeert tegen te gaan, probeert te stoppen. Een Reuptake Inhibitor is dus iets de Reuptake van Serotonine probeert tegen te  gaan. Om te begrijpen wat ze daarmee bedoelen is het handig als je weet hoe het proces van doorgeven van een neurotransmitter van de ene naar de andere neuron. Lees meer

 

SSRI – werking in de hersenen

  • Als het uiteinde van neuron A (de staart) geactiveerd wordt, spuugt ze de neurotransmitters die in het uiteinde zitten uit in de tussenruimte (synaptic cleft). Vervolgens blijven de uitgespuugde neurotransmitters hier rondzwemmen tot ze vastklikken in een passende receptor op de kop van de volgende neuron B als een sleutel in een passend slot.
  • Ondertussen zorgen Reuptake transporters ervoor dat langzaam alle rondzwemmende neurotransmitters die nog niet in een passend slot, receptor zijn vastgeklikt, een voor een terug opgenomen worden in de neuron A waar ze vandaan kwamen.
  • Een reuptake inhibitor zorgt er dus voor dat dit proces wordt geremd.  Het gevolg is dat de uitgespuugde neurotransmitters veel langer in de tussenruimte (synaptic cleft) rondzwemmen, en zo meer kans hebben om opgenomen te worden door de volgende neuron.

Paroxetine – een grotere kans op  blij gevoel

De selectieve serotonine reuptake inhibitor, paroxetine zorgt er dus voor dat er in tijde van depressie wanneer je om een of andere reden uit jezelf minder snel serotonine doorgeeft, de kans vergroot wordt door de reuptake van ongebruikte serotonine te remmen. Op die manier geeft dit dus meer kans op een blij gevoel 😀

Door Hagar Donners, psycholoog    – Afspraak maken?

> Binnenkort Paroxetine – de lange termijn effecten

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.