Paroxetine (Seroxat) afbouwen – een simpele uitleg
Paroxetine is medicatie die ervoor zorgt dat je je tijdens een depressie na een tijdje beter in je vel gaat voelen. We noemen Paroxetine daarom een Anti-Depressiva.

Paroxetine – voor de korte lange termijn
Paroxetine is de naam van het werkzame middel dat hoewel het onder meerdere verschillende merknamen wordt verkocht onderling niet verschilt qua werkzaamheid, maar wel qua zoutvorm. Zo heeft bijvoorbeeld de orginele merknaam “Seroxat” de zoutvorm hydrochloridehemihydraat. Het effect van Paroxetine voel je pas na ongeveer 2 weken en slik je deze voor de iets langere termijn, een paar maanden. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de eerder door mij besproken Oxazepam. Oxazepam geeft een direct (angstverlagend) effect en is puur bedoeld voor eenmalig gebruik bij een tijdelijke stressor zoals een examen. Toch is ook Paroxetine niet bedoeld om jarenlang blijft slikken, maar dat je na enige tijd wanneer je je beter voelt, onder begeleiding het slikken weer heel langzaam gaat afbouwen. Helaas werd dit door huisartsen tot kort geleden niet goed gemonitord en zijn er in Nederland mensen die jarenlang dit middel met succes slikken zonder ooit tot afbouwen te zijn aangespoord.
Paroxetine – heel langzaam afbouwen
Het nemen van deze medicatie zorgt er op lange termijn voor dat je lichaam zich structureel gaat aanpassen aan het krijgen van de medicatie (feedbackmechanisme). Hierdoor kan je serieuze problemen verwachten wanneer je in 1x (cold turkey) zou stoppen. Officieel wordt er geadviseerd nooit sneller af te bouwen dan 10mg per 3/6 weken. Beter is om onder langzamer en onder begeleiding in stapjes van 10 % af te bouwen en dan vervolgens het lichaam 3 weken te geven om zich terug aan te passen. Doe dit nooit alleen maar altijd onder begeleiding van een arts en/of psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om weer een gezonde emotieregulatiebalans aan te leren zonder de medicatie. Een arts geeft je begeleiding voor een gezonde lichamelijke ontwenning. Speciaal om het geleidelijk afbouwen gemakkelijker te maken heeft de apotheek paroxetine pilletjes in veel verschillende doseringen in allemaal verschillende kleuren.
Paroxetine is een SSRI – een simpele uitleg
Paroxetine is een antidepressiva uit de SSRI-groep. De afkorting SSRI staat voor “Selectieve Serotonine Reuptake Inhibitor”, een hele mond vol. Hierin zie je het woord Serotonine. Serotonine (5HT) is een soort neurotransmitter, een stofje dat wordt doorgegeven van de ene neuron (hersencel) naar de andere. Het doorgeven van de neurotransmitter Serotonine gaat samen met je “blij voelen”. Daarna komt “Reuptake Inhibitor”. Inhibition/ Inhibitor is het woord dat in de neurowetenschap gebruikt wordt, als we praten over iets dat een remmende werking geeft op iets anders, iets dus dat een andere actie afremt, probeert tegen te gaan, probeert te stoppen. Een Reuptake Inhibitor is dus iets de Reuptake van Serotonine probeert tegen te gaan. Om te begrijpen wat ze daarmee bedoelen is het handig als je weet hoe het proces van doorgeven van een neurotransmitter van de ene naar de andere neuron. Lees meer
SSRI – werking in de hersenen
- Als het uiteinde van neuron A (de staart) geactiveerd wordt, spuugt ze de neurotransmitters die in het uiteinde zitten uit in de tussenruimte (synaptic cleft). Vervolgens blijven de uitgespuugde neurotransmitters hier rondzwemmen tot ze vastklikken in een passende receptor op de kop van de volgende neuron B als een sleutel in een passend slot.
- Ondertussen zorgen Reuptake transporters ervoor dat langzaam alle rondzwemmende neurotransmitters die nog niet in een passend slot, receptor zijn vastgeklikt, een voor een terug opgenomen worden in de neuron A waar ze vandaan kwamen.
- Een reuptake inhibitor zorgt er dus voor dat dit proces wordt geremd. Het gevolg is dat de uitgespuugde neurotransmitters veel langer in de tussenruimte (synaptic cleft) rondzwemmen, en zo meer kans hebben om opgenomen te worden door de volgende neuron.
Paroxetine – een grotere kans op blij gevoel
De selectieve serotonine reuptake inhibitor, paroxetine zorgt er dus voor dat er in tijde van depressie wanneer je om een of andere reden uit jezelf minder snel serotonine doorgeeft, de kans vergroot wordt door de reuptake van ongebruikte serotonine te remmen. Op die manier geeft dit dus meer kans op een blij gevoel 😀
Door Hagar Donners, psycholoog – Afspraak maken?
“Opgelucht, Paroxetine in vertrouwen afgebouwd”





Hagar Donners
19 april 2019 @ 20:23
Vitamine-supplementen zijn alleen geschikt voor heel specifieke patientgroepen, neem ze alleen in overleg met je huisarts, te veel aan bepaalde vitamines en/of mineralen kan echt gevaarlijk zijn. Over interacties met paroxetine/ paroxetine-opname is mij niets bekend, ik ben wat dit betreft ook zeker geen expert, combineer nooit medicatie zonder overleg doen met je huisarts en vooral je apotheek, die weet het meest over dit soort interacties.
Specifiek teveel aan vitamine c kan eigenlijk niet, vitamine B-12 zou de dokter kunnen meten maar is onwaarschijnlijk de oorzaak van je symptomen.
Het voorafgaande tekort aan vitamine B-12 geeft wel een dempende darmwerking op lange termijn hebben verstoord en wellicht ook op de opname.
Te veel aan mineralen (ijzer en magnesium) is echter wel degelijk echt schadelijk, te veel aan ijzer is zelfs giftig, vaak is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid op het potje veel te hoog, maar nogmaals het is beter hiervoor echt navraag te doen bij je huisarts / psychiater.
Mocht je echter willen leren omgaan met deze afkickverschijnselen / depressieve gevoelens, paroxetine onder begleiding afbouwen, mag je een afspraak maken voor een gratis kennismaking en kunnen we samen kijken wat de beste weg is om te nemen.
Neurowiki.nl/booking
diana
19 april 2019 @ 00:17
Is er iets bekend over paroxetine en de invloed van supplementen op de opname van paroxetine? Ik kan op internet niets vinden, maar zelf heb ik het idee dat sinds ik supplementen gebruik (ijzer, vitamine c, b12, magnesium en algenolie) ik last heb van afkickverschijnselen en depressieve gevoelens. Kan dit of helemaal niet?