Oxazepam – een simpele uitleg

Oxazepam is een veel gebruikt kalmerend middel. Het werkt heel snel effectief angst verlagend. Het reactievermogen daalt meteen, je angst wordt snel minder en je valt makkelijker in slaap. Je voelt je aangenaam verdoofd. Er was voorheen weinig bekend over de lange termijn gevolgen op het brein daarom werd dit middel na de ontdekking veel voorgeschreven door huisartsen. Tegenwoordig mag het middel alleen nog voorgeschreven worden voor heel korte periodes (1-2 weken) door het snel optreden van verslaving. Let op stop nooit cold turkey of zelfstandig met Oxazepam altijd onder begeleiding van een arts en/of psycholoog. Oxazepam, de lange termijn effecten Lees meer

 

 

“zo verlaagt oxazepam je reactievermogen, en voel je je aangenaam verdoofd”

 

 

Oxazepam in de hersenen

Hersencellen communiceren met elkaar via het doorgeven van neurotransmitters. Het uiteinde (de axonterminal) van de ene hersencel laat neurotransmitters los wanneer er een actiepotentiaal arriveert. Vervolgens neemt de kop van de volgende hersencel deze neurotransmitters weer op. De kop van een hersencel is bedekt met deurtjes en een slot dat die deurtjes dicht houdt, receptoren genaamd. Hersencelcommunicatie Lees meer

Oxazepam stimuleert de GABA-A receptor

De GABA-A-receptor is 1 van die receptoren, een deurtje met slot op de kop van een neuron . Voor het slot van de de GABA-A receptor bestaat er maar 1 passende sleutel en dat is GABA. Alleen als GABA bindt aan de GABA-A receptor gaat zijn deur open en kan er vrij chloride naar binnen stromen.

Oxazepam is een kalmerend middel dat behoort tot de Benzodiazepines. Het kenmerkende aan Benzodiazepines is dat ze hun effect verkrijgen door het stimuleren van deze GABA-A-receptor. Benzodiazepines bevatten echter geen passende sleutel voor het hoofdslot van de GABA-Areceptor, die heeft echt alleen GABA zelf.

Oxazepam kan dus zelf niet het hoofdslot van de GABA-A-receptor openen, maar O. past wel op het extra slot van. Het openen van dit extra slot heeft alleen effect als GABA het hoofdslot al heeft geopend. Als Oxazepam, of een andere benzodiazepine het extra slot opent, wanneer het hoofdslot al geopend is, gaan de GABA a receptordeuren 10x zo ver open. Het 10x verder openen van de GABA-A receptordeuren zorgt ervoor dat er 10x zoveel Chloride-ionen naar binnen kunnen zwemmen.

 

“Door stimulatie van Oxazepam kan er 10 x zoveel Chloride (Cl-) naar binnen zwemmen”

 

Het vuren van een neuron wordt door chloride ionen tegengewerkt.

Chloride-ionen zijn neurotransmitters. Neurotransmitters kunnen negatief of positief geladen zijn. Door de instroom van deze verschillend geladen neurotransmitters via de receptordeurtjes in de neuronkop verandert de totale elektrische lading van de kop. Als er meer negatief geladen deeltjes in de kop zitten is de totale lading negatief, als er meer positief geladen deeltjes in de kop zitten is de totale lading positief. Als de totale elektrische lading in de kop boven een bepaalde grenswaarde komt, geeft de kop een actiepotentiaal (een soort electrische prikkel) via zijn axon (de staart) naar de axonterminal (het uiteinde). Wanneer een actiepotentiaal arriveert bij deze terminal, kunnen de neurotransmitters tijdelijk door de wand heen zwemmen.

 

“Wanneer een actiepotentiaal arriveert bij deze terminal, kunnen de neurotransmitters tijdelijk door de wand heen zwemmen.”

 

Als de GABA-A receptor opengaat door GABA, is Chloride de enige stof die door deze receptor heen past. Chloride (Cl-) is een neurotransmitter met een negatieve lading. Dus als de GABA-A receptor opengaat,  zal de negatief geladen Chloride de kop binnenstromen. Hierdoor zal de totale lading in de kop lager worden, en zo het vuren (actiepotentiaal) van de neuron tegenwerken (inhiberen).

 

Zo verlaagt Oxazepam je reactievermogen

Als daarbij ook nog Benzodiazepine aan de GABA-A receptor bindt, kan er 10 keer zoveel chloride naar binnen. De kans dat de neuron daarna nog gaat vuren, wordt zo 10 keer zo klein. Als de kans 10 keer zo laag is geworden dat de neuron gaat vuren, betekent dat de stimulatie 10 keer zo sterk moet zijn om de neuron te laten reageren. Dus zo verlaagt Oxazepam het reactievermogen wat samengaat met het bekende aangenaam verdoofde gevoel..

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

4 gedachten over “Oxazepam – een simpele uitleg

 1. Goede vraag Nathalie, hoop dat er eerdaags een gedegen antwoord komt.
  Wil het ook weten en nog geen antwoorden op Google kunnen vinden.

 2. Oxazepam is niet perse slecht voor je hersenen als je het gebruikt waarvoor het bedoeld is. Oxazepam is bedoeld voor vermindering van acuute/ kortdurende paniek, angst of stress. Zo is het bijvoorbeeld superhandig om bijvoorbeeld te nemen voorafgaand aan een angstaanjagende operatie.

  Ben je in een situatie waarin je langdurig, maanden, jaren stress, paniek of angst ervaart, is Oxazepam ook handig om je lichaam en geest tijdelijk rust en slaap te geven zodat het weer kan aansterken. Het is echter zeer belangrijk om ondertussen met je psycholoog of huisarts het onderliggende/ het instandhoudende probleem te gaan onderzoeken. Afhankelijk van het onderliggende probleem kan er dan besloten worden welke behandeling het het best gaat werken voor jou.

  In bijna al deze gevallen gaat psychomedicatie alleen een symptoomonderdrukker zijn, het onderliggende probleem wordt niet opgelost.

  Hagar Donners
  Neuroscientist, Psycholoog en Life Coach
  hagar@neurowiki.nl
  neurowiki.nl/booking/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.