29 Comments

 1. Hagar Donners
  3 juli 2020 @ 19:48

  Dag Bumbabalou,

  Wat een vervelende situatie voor u. Helaas is deze situatie veel te complex om op basis van deze informatie een concreet advies te geven.
  Ik denk dat u het beste naar de huisarts kan gaan, deze heeft het meeste inzicht in uw situatie. Het nemen van medicatie zoals Gaba en/of afbouwen van oxazepam zonder overleg met de huisarts over mogelijke interactie-effecten lijkt me nooit een goed idee. Erectieproblemen zijn meestal het gevolg van meerdere psychische en lichamelijke factoren die reageren op elkaar. Ik verwacht zelf niet dat het niet nemen van 1/4 oxazepam enig effect heeft, gaba heeft een verslappend effect, maar in dit verhaal verwacht ik eerder dat de oorzaken en/of de gevolgen van de burn-out hebben hier een grote rol spelen. Helaas heb ik zelf op dit moment geen ruimte voor nieuwe cliënten en is dit ook niet mijn expertise. Psychologisch gezien zou het goed zijn om te gaan zoeken naar andere zaken die u aan elkaar waardeert zodat de prestatie-druk ook hier vermindert.

 2. Bumbabalou
  10 juni 2020 @ 11:40

  Mijn man heeft jarenlang af en toe een oxazepam gebruikt.
  Sinds ruim een jaar heeft hij een ernstige burn-out.
  Hij heeft de laatste maanden elke avond 1/4 oxazepam genomen om de nacht door te komen ivm hevige paniek aanvallen en deze minimale dosering onderdrukte de paniek, dus hielp wel.
  Ook neemt hij op mijn advies maandenlang al iedere avond GABA in.
  Sinds twee weken is hij gestopt met dit kwart stukje oxazepam.
  Nu worden we plotseling geconfronteerd met het feit dat hij een erectiestoornis heeft.
  Aangezien ik denk dat dit geen lichamelijke oorzaak heeft, is mijn vraag of dit enig verband kan houden met oxazepam.
  En of het veilig is om GABA te blijven gebruiken?

 3. Hagar Donners
  4 oktober 2017 @ 10:08

  Beste Jules,

  Wat fijn om te horen 🙂

  groetjes Hagar

 4. Jules
  4 oktober 2017 @ 08:33

  Al weer enige tijd geleden dat ik hier reageerde. Inmiddels ben ik geheel van de oxazepam af en mijn zware AD is ook zo goed als uit mijn lijf. Ik had geen zin meer om in de molen te belanden van medici, dus heb alles zelf afgebouwd, door goed speurwerk op internet. Dus gestopt met oxazepam en efexor in een half jaar. Het gaat prima.

 5. Hagar Donners
  31 augustus 2017 @ 04:03

  Beste Liesbeth,

  Dank je voor het delen van je verhaal. De enige manier om te stoppen is inderdaad heel rustig afbouwen. Nooit cold turkey stoppen. Zie voor meer uitleg: http://neurowiki.nl/index.php/nl/oxazepam-lange-termijn-effect/
  Heel rustig afbouwen onder begeleiding van een arts en liefst een psycholoog voor hulp bij de verandering in emotieregulatie tijdens dit proces

  groetjes Hagar
  Psycholoog – Maak een afspraak op http://neurowiki.nl/booking/

 6. Liesbeth
  31 augustus 2017 @ 01:18

  Lieve mensen die dit lezen,
  Oxazepam valt onder de groep Benzodiazepinen. Als je gaat lezen wat dit middel met je doet en wat de fabrikanten hierover zeggen, en verslavingsartsen hebben gezien, is dat het nooit langer dan 2.-4 weken mag worden gebruikt (inclusief afbouw) en dat het heftig schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Ikzelf heb een broertje van oxazepam gebruikt, maanden lang aangeprezen door 10 verschillende hulpverleners. Na 6 maanden wilde ik afbouwen en kreeg een hele lijst aan onttrekkingsverschijnselen, die samen niet anders beschreven kunnen worden als de hel. Maar de enige manier om de receptoren in je hersenen te laten genezen, is door voorzichtig af te bouwen met deze medicatie, die uiteindelijk heftige schade geeft aan alle functies in je hersenen. Na de afbouw kan je kortere of langere tijd nog last hebben deze nare verschijnselen. Er bestaan supportgroepen zoals Benzobuddies.org in het Engels en Benzodebaas.nl in het Nederlands waar je lotgenoten kan vinden.
  Ik wens iedereen die hier doorheen moet heel veel sterkte.

 7. Oxazepam – een simpele uitleg – Neurowiki
  26 juli 2017 @ 14:38

  […] Oxazepam – geleidelijk afgebouwd, maar dan ? […]

 8. Oxazepam – de lange termijn effecten – Neurowiki
  12 juli 2017 @ 14:01

  […] Oxazepam Oxazepam: simpele uitleg Oxazepam afgebouwd: overblijvende spanning […]

 9. Hagar Donners
  25 april 2017 @ 10:04

  Beste Piet,

  Volledig stoppen zonder begeleiding na een tijdje slikken van 2 oxazepam is geen goed idee!

  Advies over precieze afbouw snelheid van medicatie mag ik niet geven/ moet je vragen bij je huisarts die de medicatie heeft voorgeschreven.
  Wat ik wel kan doen is je helpen om de problemen aan te pakken die onderliggend zijn aan je klachten, zodat je geen medicatie meer nodig hebt om ze te verdoven!
  Je kan een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek online of offline op de bank via deze link:
  http://neurowiki.nl/booking/

 10. Piet de Boer
  24 april 2017 @ 17:54

  Ik slaap sinds zeven maanden heel slecht. Daarvoor kreeg ik zolpidem. Ik werd de laatste tijd heel angstig aan het eind van de nacht, dus ik wilde er vanaf. Daarvoor kreeg ik van de arts oxazepam in de plaats. Daarvan slik ik er twee ’s avonds. Maar ik ben van ’s morgens af heel gejaagd, de hel dag door en ik lijk per dag wel angstiger te worden. Zal ik er mee kappen? Of eerst eentje slikken? Ik hoop dat je dit vanavond nog ziet.

 11. Fiona
  10 maart 2017 @ 11:38

  Hoi hagar
  Nu bijna 6 dagen acuut gestopt met halfjenper dag
  Voel me vreemd, buitenaardd, slaap niet, vreemde gedachtes, wil me normaal voelen, kan ik iets biologisch nemen ?
  Kamillethee neem ik al
  Ik bedoel help me aub deze nare dagen door, mijn slaap was gewend aan dat half tabletje, ik wil mn slaap weer terug wannee ik moe en op n normaal tijdstip in bed lig
  Niet pas na nemen van oxazepam
  Wil je me prive mailen aub

  Groetjes slapeloos meisje
  Heb sinds gister niet geslapen

 12. Hagar Donners
  6 maart 2017 @ 16:32

  Jules,
  Ik leef erg met je mee, maar ik begrijp uit je verhaal zoals je het hier schetst niet zo goed wat ik zelf voor je kan betekenen?
  Verantwoord afbouwen van medicatie is niet mijn expertise, ik mag en kan daar geen advies over geven, psychiaters zijn wat dit betreft de experts.
  Wanneer je niet tevreden bent met je huisarts kan je altijd een second opinion vragen of switchen van huisarts.
  Als je behoefte hebt aan inzicht over achterliggende hersenmechanismes, kan ik je daar vanuit mijn kennis in helpen. Als je echter beheoefte hebt aan een stukje psychologische begeleiding, kunnen we een afspraak maken: hagar@neurowiki.nl

 13. Jules
  6 maart 2017 @ 14:59

  Geen idee of er nog wordt gereageerd. Ik heb inmiddels 5 dagen geen Oxazepam meer ingenomen. Ik raakte steeds dieper, had ik het idee. Nu na 5 dagen voel ik weer meer. Ook betekend dit dat ik wat spierpijn heb. Af en toe wat onrust. De eerste twee dagen waren het meest vervelend. Extreem dromen, zelfs het idee dat ik geluiden hoorde die er niet waren. Wat me opvalt, is dat ik niet tot nagenoeg niet in paniek raak. Misschien doet dit mijn antidepressiva. Mijn arts stuurt me niet door naar het GGZ of psychiater. Kwalijk vind ik. Ik hoop wel dat ik binnenkort kan gaan stoppen met de antidepressiva, want het heeft op langere termijn simpelweg gezondheidsrisico’s

 14. Gert
  27 februari 2017 @ 11:30

  Ik lees steeds dezelfde klachten met afbouwen dus ik denk dat hoort er blijkbaar bij ik ben ook bezig met afbouwen maar steeds weer die klachten en pak dan weer een 1/2 tablet van 10mg eigenlijk hoort het niet maar die vervelende klachten.trillen onzeker gevoel.Kom ik werkelijk wel van af?

 15. Anoniem
  22 februari 2017 @ 21:03

  Hoi
  Slik nu ruim 2 en half jaar 1 a 2 oxacepam per dag i.vm spanningspijn . Wil over op een minder slecht middel liefst een natuurlijk iets . Wat kan ik hiervoor beste gebruiken ?
  Gr anoniem

 16. Hagar Donners
  19 februari 2017 @ 03:19

  Beste Jules,
  Het is eigenlijk niet de bedoeling dat huisartsen psychopharmica voorschrijven, zij zijn hier niet in gespecialiseerd, ook niet in het verstandig afbouwen hiervan. De huisarts kan je hiervoor een doorverwijzing geven naar een gespecialiseerde ggz, een paniekstoornis met dwangklachten klinkt voor mij ernstig genoeg om een vergoeding te krijgen van de verzekering voor een verwijzing. Ik mag/ en kan je hierbij geen correct advies geven. Als je wil kunnen we wel een afspraak maken voor begeleiding hierbij.

 17. Hagar Donners
  19 februari 2017 @ 03:12

  Beste Jarno,
  Wat een verhaal, ik leef erg met je mee.
  Ik zal je morgen een bericht naar je prive-email sturen.

 18. Jules
  16 februari 2017 @ 16:02

  Ik heb nu zo’n drie 1/2 maand oxazepam gebruikt. In eerste instantie kreeg ik het van de huisarts, vanwege opbouw van een (pittig) AD. De laatste 3 weken slikte ik nog 10 mg in de ochtend, vanwege angsten. Deze heb ik sinds 2 dagen gestopt nu. Merk dat ik vannacht heel akelig heb geslapen, vandaag heel erg moe. Hoofdpijn ook. Ik ben ook niet zo te spreken over het AD overigens. Ik ben Dit gaan slikken wegens een paniekstoornis/ met dwangklachten. Nooit eerder hieraan toegegeven, want andere keren altijd door Thai-chi en meditatie gelukt. Maandag wederom aangeven aan de arts dat ik niet tevreden ben. Al eerder aangegeven dat ik wilde stoppen maar de arts Wilde me het minimaal 6 maanden laten doorslikken. Verschrikkelijke ervaring.

 19. Jarno
  18 december 2016 @ 14:31

  Het wordt heel degelijk en gefundeerd uitgelegd, dat waardeer ik enorm!

  Achtergrondinfo:
  Ik ben nu 33, wanneer ik voor de eerste keer in aanraking met oxazepam weet ik niet meer… Loop al vanaf m’n jeugd bij ggz-instanties (angstig, depressie, er is over veel gesproken)… Ik blow vanaf m’n 16e, eerst recreatief, maar denk vanaf een jaar of 20 dagelijks en variërend ook in grote hoeveelheden, wel met periodes (2 tot 5 gram per dag). Ben ook ooit gestopt geweest, bijna 2 jaar (rond 2008 bij NK). In die tijd heb ik een periode veel oxazepam gehad (5 á 6 x 50mg per dag). Dit moest uiteraard snel worden afgebouwd, weet niet meer of ik er toen helemaal vanaf ben gekomen.
  Ik heb (door mijn slechte levensstijl (weinig bewegen, veel roken en hoesten)) erg zwakke spieren, dit werd al zeker 8 jaar geleden bevestigd voor mensendieck therapeute. Oplossing: oefeningen en in juiste houding bewegen, EN RUST NEMEN. Nu weer een aantal maanden oxazepam (op dit moment een aantal dagen gestopt met blowen), zo rond 3×50 per dag.
  Ik vecht al zeker 5 jaar (veel pijn) tegen mijn spieren. Of te ontspannen, of te aangespannen. Mijn fysiotherapeute schrok ervan (ze heeft mij gezien heel gespannen en ook dat er totaal niks meer aan kracht in mn spieren zit), ze denkt aan spit. Heb ook een bekken scheefstand, PDS, apneu, voetklachten en een klaplong gehad (spontaan). Weeg op dit moment 59,5 Kg (1.74m). Is echt aan de ondergrens. Ow ja ook veel gedronken (dagelijks) i.c.m. blowen, laatste maanden kan ik niet meer, dit is onder controle nu.

  Wiet, oxazepam, en weinig bewegen/weerstand (staat niet geheel los van psychische klachten, beetje loner-stoner idee) heeft mijn lichaam kapot gemaakt, daar ben ik van overtuigd!
  Ik wil en moet van die troep af, en ja onder begeleiding. Ik heb de artikelen en reacties van anderen gelezen, herken zo veel! Heb ik er nog echt veel pijn bij (ben behoorlijk labiel, psychisch, maar ook door het vechten tegen mijn spieren).
  Ik heb (denk doordat ik kwa spieren weinig heb bij te zetten) de klachten, die worden beschreven als gevolg van cold turky stoppen, ook als ik ik wel op mijn “normale” dosering zit en erbij blow. Ik denk dus door mijn slechte lichamelijke gesteldheid, kan dan regelmatig mn rug niet recht houden (spierverslapping/uitgeput).

  Mijn trillen, vechten tegen spieren (pijn) maken gewenning/afbouwen lastig, maar moet. Ik ben met voedings-supplementen bezig, maar kan mijn rust niet krijgen om te herstellen. Ik maak me (niet geheel onterecht lijkt mij) druk om mijn lichamelijke klachten, en ik begrijp dat dat niet constructief is. Zoals in artikel staat: “dit ken ik, gaat wel over”. Maar mijn totale gevecht gaat niet zo snel over. Alternatieven… Het lijkt wel alsof juist de focus eraf moet, maar hoe doe je dat met constant pijn en geen stijgende lijn? Ik las dat anderen het is gelukt met alternatieve geneeswijzen en/of supplementen. Yoga en ademhalingsoefeningen lijken niet te werken (mss kan ik me er niet an overgeven of niet lang genoeg volgehouden, mede door pijn). Gaba werd mij gisteren ook afgeraden omdat dat contra zou kunnen werken (dat ligt wel in lijn met de structurele verandering van de receptoren).
  Heb nu wel kundige mensen die meedenken en het eindelijk lijken te snappen (multidisciplinair). Huisarts (nieuwe), therapeute met ervaring en ingangen, NK. Maar het lichamelijke stuk blijft een grijs gebied. Cortisol is zeer waarschijnlijk erg hoog wanneer niet volledig “lam”, alleen moeilijk aan te tonen (momentopname, zou meerdere malen per dag moeten worden gemeten en dan nog is het niet echt accuraat). Ik wil rust, herstel en van die rommel af, maar mijn lichaam lijkt niet te willen.
  (Huis)arts en alternatieve opties/supplementen, zijn 2 verschillende werelden. Weet niet meer naar wie ik moet luisteren. Veel supplementen (als je dat zo mag noemen) die op de hersenen werken (bv gaba), net als oxazepam, dan moet er al een arts aan te pas komen. Die denkt weer dat iets anders goed voor mij is. Ik heb de indruk (of behoefte?) dat ik, gezien mijn situatie (dweilen met de kraan open (psychisch labiel)), oxazepam toch beter kan vervangen door natuurlijke producten waar minder spierverslapping van toepassing is, maar ik me wel “relaxt/rustig” in mn hoofd door voel. Jaren geleden (alternatief) op advies l-glutamine genomen (schijnt door lichaam uiteindelijk voor een deel in gaba te worden omgezet.) Dan denk ik alweer aan de contra-werking die het kan hebben…
  Ik ben echt ten einde raad en het vechten zo moe! Soms denk ik van mezelf dat ik het aardig begrijp, maar toch kan ik niet op mezelf vertrouwen wat betreft herstel (en heb ook wel echt hulp nodig door verslaving). Het lijkt ook wel of iedereen weet wat goed is, maar ben er (beetje) klaar mee. Wil het wetenschappelijk onderbouwd hebben voordat ik nog iets doe, of iig gemeten. Die ademhalingsoefeningen ook… (er wordt bij mij gesproken over chronische hyperventilatie en dat ik soms even stop met ademen overdag (stress?)) Heb een mra voor apneu (obstructief). Soms denk ik dat mn ademhalingscentrum (neurologisch) meer de oorzaak is als ik alles bij elkaar bekijk.

  Pfff ben moe van t typen, wat een lap tekst… Weet niet eens of er nog wel echt een vraag in zit…

 20. Hagar Donners
  24 november 2016 @ 21:43

  Excuus voor mijn late reactie (ivm vakantie)
  Ik hoop dat je inmiddels advies hebt gevraagd aan je huisarts en bent begonnen met langzaam opbouwen zoals ik heb geadviseerd in al mijn vorige antwoorden. Ik ben neurowetenschapper en psycholoog, ik probeer inzicht en uitleg te geven in het proces waarom het nooit goed is om met oxazepam cold turkey te stoppen, ik mag/kan niet adviseren over snelheden van medicatie afbouwen daarvoor moet je echt naar je huisarts.

 21. mar
  21 november 2016 @ 17:58

  Wordt hier nog gereageerd?

 22. mar
  8 november 2016 @ 12:50

  Ik slik oxazepam sinds september dit jaar vanwege onrust en angst in m’n lichaam. Ik mocht 3 keer per dag een halve innemen maar kon altijd met een 1/2 per dag de dag goed doorkomen. Alleen met spannende gebeurtenissen slikte ik meer dan een 1/2.
  Nu wil ik stoppen, het is genoeg geweest met deze rotzooi. Kan ik in één keer stoppen of moet ik het ook afbouwen. Naar een kwart en dan steeds minder?
  Net als vanmorgen voelde ik me erg onrustig en wilde ik een 1/2 innemen maar toch niet gedaan. Ben maar wat activiteiten gaan doen en dan ebt het toch wat weg.

 23. Oxazepam-Lange termijn effecten – neurowiki.nl
  20 oktober 2016 @ 19:13

  […] Oxazepam Oxazepam: simpele uitleg Oxazepam afgebouwd: overblijvende spanning […]

 24. Hagar Donners
  13 juli 2016 @ 00:04

  Beste Francis, het klopt dat ik minder actief ben geweest afgelopen jaar, door afronding van een extra master. Dit gaat vanaf nu weer veranderen, daarbij reageer ik op de serieuze vragen meestal prive.
  Om terug te komen op jouw specifieke vraag. Het is nooit verstandig, zelfs zeer gevaarlijk om cold turkey met oxazepam te stoppen. Ik heb in mijn artikel inzicht poberen te geven waarom dit onverstandig is, hoe het komt dat er paniek ontstaat, door te laten zien wat er in de hersenen gebeurd. Afbouwen kan je het beste doen onder begeleiding van een huisarts, ook hoe je dit aanpakt nadat je al cold turkey bent gestopt. Ik kan hier zowel als neurowetenschapper, als psycholoog geen uitspraken over doen.

 25. Francis
  15 juni 2016 @ 14:13

  Ik hoop dat deze site nog werkt…in 2012 werd er al niet meer op een vraag gereageerd zie ik nu….

 26. Francis
  15 juni 2016 @ 14:12

  Ik heb ongeveer 6 jaar iedere avond een oxazepam van 10mg genomen.
  Sinds 8 dagen ben ik hier in een keer mee gestopt. Dacht dat het wel kon vanwege de geringe hoeveelheid. Heb dus wel afkickverschijnselen.
  Mijn vraag is, hoe lang duurt het ongeveer voor die allemaal verdwenen zijn.
  Heb er niet zoveel zin in om alsnog af te gaan bouwen nu ik ze al 8 dagen niet neem.
  Graag uw antwoord. Mijn dank.

 27. veronica
  1 augustus 2012 @ 23:39

  ik heb psychoses depressie en angststoornis gehad sinds ik bezig ben met alternatieve geneeswijzen oa behandeling met shiatzu yoga en zelf reikicursus ben ik een heel ander mens geworden en kan ik de medicatie bijna afbouwen ook mijn zoon destijds met adhd heb ik met alternatief geneeswijze zonder ritalin perfect zien opgroeien kunt u dit verklaren

 28. Hagar Donners
  4 mei 2012 @ 15:42

  Beste Joop,

  Dank u wel voor uw reactie. Echt vervelend om te horen dat u zoveel last heeft van trillingen. Uit uw verhaal begrijp ik dat u gestopt bent naar aanleiding van het verdwijnen van uw eerdere klachten en dat de trillingen dik twee jaar daarna begonnen. Door de lange periode tussen het stoppen met oxazepam en het ontstaan van de symptomen denk ik zelf dat de kans klein is dat er een direct verband is met uw oxazepam-gebruik. De symptomen die kunnen ontstaan door te snel af te bouwen, zijn meteen aanwezig bij het stoppen en ontstaan niet pas na twee jaar.

  Het is natuurlijk nooit verkeerd om met klachten naar uw huisarts te gaan. Ik denk zelf dat u klachten te maken hebben met de overgang van uw stressvolle en verantwoordelijke arbeidzaam leven naar de nieuwe situatie waarin er geen problemen of uitdagingen meer zijn waar u verantwoordelijk voor bent. Echter heb ik meer informatie nodig over uw eerdere klachten in uw arbeidsverleden om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen.

  groetjes Hagar

 29. Joop Nijssen
  4 mei 2012 @ 14:54

  Ikzelf heb ook jarenlang oxazepam gebruikt, niet elke dag maar wel met enige regelmaat een pilletje (10mg). Zeg maar vanaf mijn 65e, toen ik gestopt was met mijn arbeidzaam leven, verdwenen de klachten en ben ik ook gestopt met oxazepam gebruiken. Zo,n half jaar geleden (ik ben inmiddels 68 jaar) begonnen de trillingen in mijn lichaam, met name in rusttoestand en bij het slapen. Ik wordt er behoorlijk onrustig van, ben zelfs door mijn arts doorverwezen naar de cardioloog die niets byzonders ontdekte (gelukkig). De trillingen gaan echter onverminderd door en nu ik verband zie met oxazepam ga ik zeker terug naar mijn huisarts om hem mijn klachten nogmaals voor te leggen.

Geef een antwoord