Omgaan met Corona-stress
In de afgelopen week is mij van verschillende kanten gevraagd een soort videolog / webinar / onlinechannel op te nemen.. over hoe je nou het beste omgaat met je corona-stress. Het punt is, er is geen beste manier om met je stress om te gaan, de manier die het best helpt verschilt per persoon en verschuift ook over de tijd. Het meest helpend is om daar flexibel in te blijven zoeken. Voor de meeste mensen helpt het om:

Voor de meeste mensen. Het punt is, er is geen beste manier om met je stress om te gaan, de manier die het best helpt verschilt per persoon en verschuift ook over de tijd. Het meest helpend is om daar flexibel in te blijven zoeken. Voor de meeste mensen helpt het om meer in het hier en nu te leven, in een vast dagstructuur en een soort creatieve outlet te vinden van hun energieoverschot en niet proberen de wereld te dragen, de oplossing te vinden, maar te vertrouwen op de experts en gefaseerd de aanwijzingen van de regering op te volgen, langzaam in stapjes wennen aan de nieuwe status quo.
Niet voor iedereen. Helaas werkt dat averechts voor mensen met bijvoorbeeld een autistische breinstructuur die hebben net behoefte aan een worst case scenario waar ze zich aan kunnen vasthouden. Bij hen leiden steeds opnieuw moeten wennen aan kleinere verandering net tot paranoia en ontploffingsgevaar door frustratie. Hoewel voor de meeste mensen een soort hier en nu strategie toch het beste lijkt te werken, zijn daar natuurlijk ook weer verschillende methodes voor. De een probeert deze periode te zien als een grote vakantie waarin niets moet, de ander heeft toch echt behoefte aan een vaste dagstructuur.
Reëel gevaar onderscheiden Maar over het algemeen is het voor iedereen nuttig om allereerst onderscheid te maken tussen stressoren in het hier en nu en nog niet gebeurde onzekere stressoren voor dingen in de toekomst of verhalen die misschien waar kunnen zijn maar waar geen enkel reëel bewijs van causatie is behalve toevalligheden. Let op correlatie, dingen die toevallig synchroon lopen, betekent niet perse causatie, dus dat het een het ander veroorzaakt heeft.
Passend reageren op reëel gevaar. Op dit moment is er zonder al die bedachte verhalen van wat er allemaal mogelijk is, genoeg reëel gevaar waar we ons druk om moeten maken. De notie van gevaar activeert ons stress-systeem, een nuttig systeem wanneer het gevaar iets is waar je voor kan wegrennen of aanvallen. Helaas voor het huidige gevaar leveren beide acties niets op en die hartslagverhoging dus ook niet. Het is wel belangrijk dat de angst je aanzet om bewuster effectief voorzichtig te zijn, zoals op dit moment gewoon niet naar buiten te gaan als het niet echt noodzakelijk is en als het wel noodzakelijk is samenscholingen te voorkomen zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. De verhoogde hartslag is daarbij alleen tijdelijk nuttig, schrik helpt ons te beslissen om ons gedrag regiereus te veranderen.
Ademhalen. De verhoogde hartslag helpt ons niet bij het thuisblijven integendeel. Vandaar dat het nuttig is te leren hoe je dit stresssysteem (de sympatisch zenuwstelsel activatie) weer uitzet, en je parasympatisch zenuwstelserl weer aanzet. Gelukkig heeft iemand een paar maanden geleden de nobelprijs gewonnen met de ontdekking dat de concentratie zuurstof in het bloed bepalend is voor de hersenactivatie. Dus het verhogen van de zuurstofconcentratie is de switch, het lichtknopje waarmee je je stresssysteem uitzet. Een hele diepe buikademhaling (uit-in en uit) en je voelt je oren open ploppen van helderheid.
Emotionele weerstand opbouwen. Vooral in deze periode je emotionele weerstand op pijl te houden. Dus naast natuurlijk je primaire basisbehoeftes: goed eten (gevarieerd en groen), goed drinken (water), genoeg slapen, handen wassen (!) en Zuurstof (ja, veel mensen vergeten goed en diep te ademen als ze in fixmodus staan, jij ook waarschijnlijk) zijn je secundaire basisbehoeftes ook heel belangrijk om dagelijks aan te denken:
- Een Klein stukje Bewegen (BDNF- brain derived neurotrophic factor en rondpompen bloed): Hou het klein, dus hartslag verhogend zonder competitie en uitputting
- Een kleine Uitdaging (Dopamine regen als het klaar is): Kies een klusje dat niet echt vandaag moet, maar wat echt superfijn zou zijn als het gefixt is.
- Een kleine Beloning (Dopamine aanmaak tijdens, en automatiseert recent uitgevoerd gedrag): Hou het klein en varieer om effectvermindering te voorkomen en hou het onafhankelijk van een ander
- Sociaal contact (Oxytocine): Nu ten tijde van Corona neemt het besef enorm toe hoe belangrijk de menselijke aanraking voor ons is, probeer nu het lichamelijk even niet mag extra je beste doen om iemand even mentaal aan te raken door bijvoorbeeld te vragen hoe het echt met iemand gaat bijvoorbeeld of letterlijk een virtuele knuffel te geven.
Breinreset. Daarnaast is het ter bevordering van de broodnodige primaire behoefte ontspanning ook goed om je brein af en toe even te resetten terug naar het hier en nu. Vooral wanneer je jezelf even gevangen hebt gezet in een begrijpelijk patroon van overmatig verantwoordelijkheidsgevoel voor de wereld of doemdenken. Je kan je brein op verschillende manieren zo’n reset geven en welke verschillende manieren werken bij verschillende mensen verschuift ook over de tijd. Dat gezegd hebbende is het wel nuttig om meerdere (ongevaarlijke) methodes uit te proberen en zo erachter te komen welke methode op dit moment het beste bij jou past, daarover de volgende keer meer..
Humor. Last but not least, een van de allergrootstste wapens tegen stress is zorgen dat je jezelf niet zo serieus neemt. Ja het klop er is gevaar, ja het klopt je moet voorzichtig zijn, ja het is goed om te kijken hoe jij jouw unieke talent kan inzetten om te helpen, maar het is echt ontzettend arrogant om te denken dat jij het allemaal beter weet dan alle experts en het jouw taak is om dit op te lossen, dat het uberhaupt binnen jouw macht licht om dit probleem te fixen, je mag al heel blij zijn als jij een klein steentje kan bijdragen door liefde, glimlachjes en hulp te verspreiden liefst met de nodige humor die de angst een beetje relativeert.




