Misofonie – een simpele uitleg
Misofonie
Het automatisch ervaren van enorme boosheid als reactie op een (rationeel) onschuldig geluid. Herken jij dat gevoel? ..dat gevoel van enorme boosheid, ontplofbare woede in je lijf: je hart slaat steeds harder…..; je bloed stroomt met zo’n enorme druk door je aderen, dat het lijkt of ze ieder moment uit elkaar gaan spatten. Je kan nergens anders op focussen. En alles in je schreeuwt dat je NU iets moet doen om de boel te fixen.. !!
- Klik hier om meteen meer te lezen over Misofonie in de hersenen.

Gevoel tegenstrijdig met gedachte
Maar tegelijk weet je ook heel goed dat er eigenlijk niets aan de hand is…. Dat gene wat die enorme boosheid in jou heeft opgeroepen is geen beer, leeuw of ander gevaarlijk dier, je zit niet in een bedreigende of vernederende situatie die je NU moet oplossen. De trigger voor je enorme boosheid is…. een onschuldig geluid:
Het smakken, slurpen, doorslikken van eten door een persoon waarmee je in dezelfde ruimte zit; het uitspreken van bepaalde letters; het tikken van een toetsenbord, het tikken van de klok, etc…. allemaal geluiden die niet direct verwijzen naar een situatie die je koste wat kost moet stoppen in verband met gevaar, maar wel allemaal geluiden waar jij niet direct invloed op hebt, of waar anderen van vinden dat ze je ze zou moeten kunnen verdragen, toch zegt alles in je dat dit geluid NU moet stoppen!
Boosheid in je lichaam.
Je lichaam zorgt voor een enorm snelle energietoevoer naar al je lichaamsdelen die met actie kunnen zorgen dat een bedreigende/vernederende situatie waar je inzit NU stopt: de functie van boosheid. Je lichaam wordt gemobiliseerd om aan te vallen, een einde te maken aan de situatie op een agressieve manier.
Bij mensen die last hebben van Misofonie (letterlijk “haat voor geluid”) wordt dit gevoel van boosheid, haat automatisch geactiveerd in het lichaam bij het horen van een bepaald geluid. Dat gevoel van boosheid is automatisch, er is geen ruimte voor een gedachte bedenking of er wel een beargumenteerde reden is voor deze boosheid. De boosheid is er meteen en gaat ook niet weg via gedachtes over hoe niet bedreigend de situatie is. De gedachtes over hoe “niet logisch” dit gevoel is, maken de boosheid zelfs erger.
Misofonie: Blootstelling is geen oplossing
Bij mensen die last hebben van een angststoornis, komt er ook automatisch een gevoel naar boven bij het ervaren van een trigger. Angst heeft in tegenstelling tot boosheid niet de functie om een dreiging nu op te lossen, maar de functie je voor te bereiden op mogelijk gevaar dat gaat komen. Je ervaart een trigger die voor jou gevaar voorspelt en je lichaam gaat zich voorbereiden om te vluchten of aan te vallen. Dit gevoel van angst wordt minder door verzachtende gedachtes en de automatische reactie zal afnemen als je vaak genoeg ervaren hebt dat deze bepaalde trigger geen gevaar (meer) voorspelt. Deze blootstelling noemen we exposure. Helaas bij Misofonie geeft blootstelling aan de trigger geen enkele vermindering op de enorm heftige automatisch opkomende boosheidreactie.
Misofonie: Wat werkt er wel?
Gelukkig heeft recent onderzoek aan het AMC (Amsterdams Medisch Centrum) laten zien dat er wel andere behandelingen mogelijk zijn die de leefomstandigheden drastisch kunnen verbeteren (Denys et al, 2017* ,**).
- CGT: Cognitieve Gedragstherapie.
- Aandachtstraining (Mindfulness)
- Counterconditionering
- Ontspanning
*gebaseerd op Schröder, A. E., Vulink, N. C., van Loon, A. J., & Denys, D. A. (2017). Cognitive behavioral therapy is effective in misophonia: An open trial. Journal of affective disorders, 217, 289-294.
** Overzicht recente onderzoeksliteratuur Misofonie
Misofonie: Hoe ziet dat er uit in je hersenen?
- Klik hier om meer te lezen over Misofonie in de hersenen.
Door Hagar Donners, psycholoog Afspraak maken ?





Misofonie in de hersenen – Neurowiki
27 maart 2018 @ 17:32
[…] hier om eerst een simpele uitleg van Misofonie te […]