Misofonie in de hersenen
Misofonie
Misofonie is het ervaren van enorme boosheid als reactie op een (rationeel) onschuldig geluid. Typerend aan misofonie is het voelen van een hele sterke drang, actie-tendense om ervoor te zorgen dat het geluid verdwijnt (fight) of aan het geluid te ontsnappen (flight). Het meest typerend is echter dat deze drang, het belang niet afneemt in reactie op blootstelling (exposure) zoals bij angstfobieën. Herhaaldelijke blootstelling blijkt bij misofonie vaak zelfs tot toename van de klachten in plaats van afname te leiden**.
Typerend
- Klik hier om eerst een simpele uitleg van misofonie te lezen
Nieuw Hersenonderzoek *
]Brainscientist Sukhbinder en zijn team van de universiteit van Newcastle zijn een groot onderzoek gestart om uit te zoeken hoe dat nu zit met misofonie in de hersenen. Ze hopen aanknopingspunten te vinden voor een nieuwe behandelmethode. Om dit te onderzoeken hebben zowel het verschil in de structurele vorm van het brein (via MRI -onderzoek) als de breinreacties (via fMRI-onderzoek) vergeleken tussen mensen met en zonder misofonie terwijl ze verschillende soorten geluiden lieten horen. Dit waren zowel neutrale geluiden, als geluiden die iedereen als onplezierig ervaart (zoals huilende baby’s), en geluiden die alleen door mensen met misofonie als onverdraaglijk worden ervaren, trigger-sounds (zoals ademen en eten).[/themify_box
gebied hangt samen met heftige emoties zoals angst en boosheid, maar vooral met met Salience, hoe belangrijker , hoe meer prioriteit, hoe meer activatie in dit gebied. Dat past mooi bij die consistente sterke drang te ontsnappen en het sterke gevoel van belang dat we eerder zagen. [/themify_box]
De Anterior insular cortex
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de Anterior Insular Cortex (de AIC) van een misofoniebrein tijdens het beluisteren van trigger-sounds meer geactiveerd wordt dan andere breinen en andere geluiden (Interactie-effect: geluid x misofonie). De Anterior Insular Cortex is het achterste gedeelte van de Insula, blauw gekleurd in figuur 1. Activatie van dit

Sterkere verbinding met het default mode netwerk
Verdere analyses laten zien dat de Anterior Insula in het Misofoniebrein tijdens de triggergeluiden sterker verbonden is met het default mode netwerk, wat we structureel terug zien in de dikkere myelinisatie in de vmPFC (grootste deel van DMN). Het default network is het netwerk dat actief is wanneer je het niet bewust stuurt, dit netwerk stuurt je gedachten dan associatief van de ene naar de andere herinnering. De sterkere verbinding kan de reden zijn waarom het zo moeilijk is voor deze mensen om hun gedachten actief weg te sturen van de contextuele associaties en herinneringen bij de triggersounds.
Lichamelijke reacties
De onderzoekers hebben daarnaast ook nog gekeken hoe de rest van het lichaam reageerde. Zo zagen ze dat de mensen met misofonie tijdens de trigger-sounds meer gingen zweten (via GSR) als snellere hartkloppingen (via HR). Misofonie blijkt ook samen te gaan met een verhoogde focus op waarneming van deze lichamelijke reacties. Deze lichamelijke reacties met daarbij een verhoogde focus zorgen voor nog een extra toename van de eerder besproken drang om te ontsnappen uit de situatie.
Misofonie in je hersenen?
Het onderliggende hersenmechanisme van de onlosmakelijke drang om te ontsnappen aan een (rationeel) onschuldig geluid, omvat dus enerzijds een verhoogde activatiereactie van de Anterior Insula op specifieke triggergeluiden. Anderzijds zien ze ook een verhoogde focus op de lichamelijke stressreactie. Let op.. op basis van dit onderzoek kan echter niets gezegd worden over oorzaak en gevolg.
* gebaseerd op Kumar, Sukhbinder, et al. “The brain basis for misophonia.” Current Biology 27.4 (2017): 527-533.
** gebaseerd op *gebaseerd op Schröder, A. E., Vulink, N. C., van Loon, A. J., & Denys, D. A. (2017). Cognitive behavioral therapy is effective in misophonia: An open trial. Journal of affective disorders, 217, 289-294.
Door Hagar Donners, psycholoog – Klik hier voor een Afspraak




