Portret van een Creatieve Psycholoog

De les is gedaan, maar de leerlingen zijn stil..  De deur valt dicht, de leraar heeft het pand verlaten.

Net hiervoor heeft hij een voor een hun ge-houtskool-schetste portretten besproken. Ze hangen twee-rijen-dik aan de muur geplakband. Het grootste deel van de portretten kreeg dezelfde boodschap: “Jij kijkt -veel te veel- met je gevoel, zo kan je niet zien wat er zichtbaar is- met je ogen.” Bij de twee laatste portretten accentueert hij net met klem hoe knap het is dat er het eigen gevoel in is gelegd, dat het model is losgelaten. “Huh…. is dat niet dubbel?” 

De eigenaresse van de gevoelstekening oppert de pianospel metafoor: “Bedoel je soms.. Iemand die correct de juiste noten kan spelen, maakt nog geen muziek”? …. Er valt weer een stilte.

De leraar kiest voor de leerstijl waarin zaken niet tot in de puntjes worden uitlegt, maar mensen prikkelt en uitdaagt, zodat ze uit gefrustreerdheid, leerhongerig verder gaan met hun eigen onderzoek. Het blijft stil, en hij zegt niets. De les is gedaan, de deur valt dicht, de leraar heeft het pand verlaten. De leerlingen blijven achter met hun knoop.

Portret van een Creatieve Psycholoog

 

Plotseling is daar de vraag of ik verliefd ben. Ik schrik op, frons mijn ogen en kijk naar binnen  …verliefd? .. ik? , zeer verbaasd over die vraag.

Maar dan valt mijn kwartje.. ik zat net natuurlijk stiekem ontzettend te genieten van hoe bovenstaand fenomeen zich voor mij ontvouwde. Ik vind het echt smullen, zo zalig om zo duidelijk real life hersenprocessen aan het werk te zien. Ik heb slechts zelden, in ieder geval al tijden lang, niet meer zo’n mooi real life voorbeeld gezien van hoe hersenprocessen met elkaar in interactie staan. De vorming van al die verschillende reflecties van mij op het doek. Hoe zeer de puur zintuiglijke impressie van mijn uiterlijk inderdaad wordt beïnvloed door de persoonlijke emoties en gedachten, en dan vooral door ieders persoonlijke verwachtingen door jarenlang opgeslagen herinneringen en kennis van hoe een gezicht er uit zou moeten zien.

In mijn hoofd vallen al die hersenprocesjes een voor een precies op hun plek, alles blijkt te kloppen, is logisch.

Nerdgasm, zoveel beter dan verliefdheid..

. (Klik hier straks voor een simpele uitleg van hoe dit creatieve proces in de hersenen werkt)